Ogólnie nie przepadałam za
sałatkami z tuńczyka. Pasta wyglądająca jak rozmemłany posiłek przyklejająca
się do podniebienia odstraszała mnie skutecznie przez kilka lat do zakupu tej
ryby. W jakiejś gazetce znalazłam przepis na tuńczyka na ostro i postanowiłam
spróbować. Nie tylko doskonała konsystencja wyczuwalnych składników, ale też
nieziemski smak i świetny wygląd sprawiły, że tuńczyk na stałe gości w mojej
kuchni, a sałatka to moja firmowa przystawka na każde przyjęcie.
Sposób robienia jest banalnie
prosty, składniki ogólnie dostępne, więc nic tylko robic i cieszyć się smakiem.
Potrzebujemy:
3 jajka jajek ugotowanych na twardo
2 puszki tuńczyka ( najlepszy do niej jest w
kawałkach w sosie własnym, ja kupuję w Lidlu)
1 pęczek szczypiorku
1 puszka kukurydzy konserwowej
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
typu grecki
Ketchup
Sól, pieprz, papryka ostra (chili),
ew. curry
1 kostka sera żółtego
Sos:
Mieszamy majonez, jogurt
naturalny i ketchup. Do tego sól, pieprz, papryka ostra do smaku. ( sos
doprawiamy wg. uznania: więcej papryki sos ostry, zamiast ostrej papryka
słodka, sos delikatniejszy)
Sałatka:
Odsączamy tuńczyka i kukurydzę,
kroimy szczypiorek. Jajka obieramy, oddzielmy żółtka od białka i białko kroimy(
Ew trzemy na tarce). Ser ucieramy na tarce.
Przygotowanie:
W szklanej misce układamy
warstwami:
·
Połowę żółtego sera
·
Białko
·
Połowę sosu
·
Szczypiorek
·
Tuńczyka
·
Resztę sosu
·
Kukurydzę
·
Resztę sera
·
Na wierzch rozdrobnione żółtko
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz